Moottoriurheilun suosio kasvaa

Näistä syistä moottoriurheilun suosio kasvaa – ja tällä tavalla sen kasvu vaikuttaa päivittäisiin asioihin

Suomalaiset ovat aina rakastaneet moottoriurheilua ja ennen kaikkea autourheilua. Syitä tähän on varmasti monia, mutta merkittävin löytyy varmasti suomalaisten menestyksestä kyseisissä lajeissa. Suomalaiset formulakuskit Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat tuoneet formulat useiden eri sukupolvien tietoisuuteen. Myös ulkomailla moni innostuu puhumaan näistä henkilöistä siinä vaiheessa, kun keskustelukumppanin suomalaisuus käy ilmi. “Kimi Räikkönen, right?” saattaa joku esimerkiksi kysyä.

Formuloiden lisäksi suomalaiset ovat vuosia tapittaneet rallia. Rallin puolella nimet kuten Markku Alén, Ari Vatanen, Marcus Grönholm ja Tommi Mäkinen ovat niittäneet niin ikään valtavasti kansainvälistä suosiota. Tässä artikkelissa kuitenkin tarkastelemme ennen kaikkea syitä siihen, miksi moottoriurheilun suosio kasvaa ja millaisia vaikutuksia ilmiöllä on tavallisiin arkisiin asioihin.

Algoritmit tekevät työtään

Kun monet suomalaiset kuskit olivat moottoriurheilun huipulla, oli maailma vielä hyvin erilainen. Maailmanlaajuinen verkko eli internet on valloittanut täysin maailmamme viimeisen neljännesvuosisadan aikana, ja samalla moni asia on muuttunut. Nykyään lähes kaikki sellainen, joka on vähänkin outoa ja erikoista, nousee helposti verkon loputtomasta sisältövirrasta esiin.

Entisaikaan formulat ja ralli instituutioina joutuivat molemmat näkemään paljon töitä löytääkseen oikeat ihmiset televisiovastaanottimiensa äärelle. Tämä tarkoitti jatkuvaa mainostamista ja markkinointia. Toiveena oli, että vähitellen katsojaryhmä ja fanilauma kasvaisivat.

Nykyään tilanne on hieman toinen. Autoista ja moottoreista kiinnostuneet selaavat jatkuvasti nettiä, kuten X:ää ja Youtubea, minkä aikana syötteeseen pulpahtelee jatkuvasti heitä kiinnostavaa sisältöä. Algoritmit pumppaavat naaman eteen jatkuvasti asioita, joita ne arvelevat meidän haluavan nähdä. Jos henkilö sitten puhuu paljon autoista ja on kiinnostunut kovasta menosta, hyppää ruudulle varmasti rutkasti moottoriurheilun kaltaista sisältöä.

Iso muutos siis on, että enää henkilöiden ei välttämättä tarvitse etsiä sitä, mitä he haluavat nähdä, vaan algoritmit osaavat päätellä sen ja ehdottaa sopivaa sisältöä itse. Tällöin kysyntä ja tarjonta kohtaavat, ja maailmaan syntyy lisää moottoriurheilun ystäviä.

Netflixin suosittu dokumenttisarja asialla

Viime vuosina eräs dokumenttisarja on kiilannut Netflixin selkeästi menestyneimpien joukkoon. Kyseinen dokumenttisarja on nimeltään Formula 1: Drive to Survive. Sarjasta on tehty jo seitsemän vuoden välein julkaistua kautta. Uusin kausi saapui Netflixiin aivan vasta eli 7. maaliskuuta 2025.

Ensimmäisen kerran Drive to Survive paukahti eetteriin vuonna 2019, jolloin siitä tuli saman tien yksi Netflixin katsotuimmista dokumenteista. Erityisen mielenkiintoista on, että tutkimusten mukaan yhdysvaltalaisten formulafanien määrä on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti dokumentin julkaisun jälkeen. Vuoden 2022 kyselytutkimuksen perusteella jopa 28 prosenttia Yhdysvalloissa asuvista aikuisista ilmoittautuu Formula 1:n faneiksi. Moinen prosentti merkitsisi jättivaltion mittakaavalla jopa 72:ta miljoonaa fania.

Laajasta fanikunnasta huolimatta F1-osakilpailujen katsojamäärät eivät ole Yhdysvalloissa läheskään yhtä suuret. Tutkimusten mukaan nimittäin vain 2 miljoonaa yhdysvaltalaista seurasi järkevään katseluaikaan esitettyä vuoden 2023 Miami Grand Prix’tä. Spekulaationa onkin nyt, että fanittajat fanittavat Formula 1:tä muun muassa somen kautta eivätkä niinkään kilpailuja seuraamalla.

Moottoriurheilun suosio näkyy laajasti

Moottoriurheilun kasvava suosio näkyy muuallakin kuin kilpailulähetyksissä ja sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi peliteollisuus ja rahapeliala peilaavat tätä suosiota.

Kaikki maailman eri pelivalmistajat pyrkivät tekemään pelejä, jotka kiinnostavat kansaa, käyvät kaupaksi ja tuottavat tekijöilleen rahaa. Suomalaisten suosimat verovapaat kasinot ovat täynnä erinomaisia autoiluun liittyviä kolikkopelejä. Ruotsalaisen NetEntin kehittämät Drive: Multiplier Mayhem ja Hotline 2 sekä Quickspinin Wild Chase: Tokyo-GO ovat vain pari esimerkkiä suosituista moottoriurheilukolikkopeleistä. Videopelien puolella puolestaan Gran Turismo 7 ja Forza Horizon 5 ovat varmasti nopean toiminnan ystävien mieleen.

Valitettavasti moottoriurheilun suosio näkyy myös nuorten aikuisten omassa ajamisessa. Peleistä ja televisiossa nähdyistä kilpailuista innostuneet nuoret saattavat ajaa keskenään kilpaa ja tehdä liikenteessä vaarallisia ohituksia. Toisaalta nämä ilmiöt eivät sinänsä ole varsinaisen uusia, vaan osalla vasta kortin saaneista on ollut tapana käyttäytyä holtittomasti jo vuosikymmenien ajan.

Lopuksi

On mielenkiintoista nähdä, miten moottoriurheilu tulee kasvamaan ja kehittymään jatkossa. Elämmehän nimittäin aikaa, jona Elon Musk haluaa lähettää avaruusaluksia Marsiin ja tekoäly kehittyy kehittymistään. Ei tunnu järin epätodennäköiseltä, että myös autojen moottorit ja ajotoiminnot tulisivat jatkossa mahdollistamaan vieläkin nopeatempoisempia ja hurjempia kisoja. Kenties jossain vaiheessa tekoälykuskit tai itseään ajavat autot tulevat valloittamaan autourheilun. Tällöin viivalla kisaisi pelkkä aito tekniikka ilman inhimillisiä virheitä tekeviä kuskeja.

Aika yksin näyttää, mitä tuleman pitää!