Logo Moottorilla.fi
Vesipumppu, uppopumppu

Miten valita paras uppopumppu kodin tarpeisiin

Lue, kuinka valita oikea uppopumppu kodin tarpeisiin! Käyttötarkoitus, tehokkuus, virtausnopeus ja nostokorkeus ovat avaintekijöitä. Uppopumpputyypit kuten vesipumput, kaivopumput ja puutarhapumput tarjoavat ratkaisuja eri käyttötarpeisiin.

Oikea asennus ja säännöllinen huolto takaavat pumpun toimivuuden. Budjetoi oikein ja lue käyttäjäarviot ennen ostoa.

Tärkeimmät huomioitavat tekijät

 • Käyttötarkoitus – Valitse pumppu sen mukaan, mihin sitä aiotaan käyttää.
 • Tehokkuus – Varmista, että pumpun teho vastaa käyttötarpeitasi.
 • Virtausnopeus – Kiinnitä huomiota pumpun siirtokapasiteettiin litroina tunnissa.
 • Nostokorkeus – Tarkista, kuinka korkealle pumppu pystyy nostamaan vettä.
 • Pumpputyyppi – Valitse tarkoitukseen sopiva pumpputyyppi, kuten kaivo- tai puutarhapumppu.
 • Asennus – Varmista, että sinulla on oikeat työkalut pumpun asennukseen.
 • Huolto – Säännöllinen puhdistus ja tarkistus pidentävät pumpun käyttöikää.
 • Budjetti – Laadi realistinen budjetti ja tee hintavertailua.
 • Käyttäjäarviot – Tutustu muiden käyttäjien kokemuksiin ja arvosteluihin.
 • Virtalähde – Valitse verkko- tai akkukäyttöinen pumppu tarpeesi mukaan.

Uppopumpun valintakriteerit kodin tarpeisiin

Käyttötarkoitus ja tehokkuus

Uppopumpun valinta kodin tarpeisiin alkaa oikean käyttötarkoituksen määrittämisellä. On tärkeää miettiä, mihin tarkoitukseen uppopumppua tarvitset. Käytätkö sitä kellarin tulvaveden poistamiseen, puutarhan kasteluun vai sadevesisäiliön tyhjentämiseen?

Käyttötarkoitus määrittelee pitkälti sen, millainen uppopumppu on sopiva valinta. Tehokkuus on toinen keskeinen tekijä. Tehoa mitataan wattimääränä, ja se kertoo, kuinka nopeasti ja tehokkaasti pumppu pystyy siirtämään vettä. Esimerkiksi pieni uppopumppu riittää kotitalouksien pieniin tarpeisiin, kuten akvaarion veden vaihtamiseen, kun taas suurempien tilojen, kuten uima-altaan, tyhjentämiseen tarvitaan tehokkaampi laite.

On myös syytä harkita, tarvitsetko verkko- vai akkukäyttöisen vesipumpun. Akkukäyttöinen vesipumppu voi olla kätevä vaihtoehto, jos sähköä ei ole aina saatavilla.

Parhaat kodin vesipumput vertailussa, katso tästä!

Virtausnopeus ja nostokorkeus

Virtausnopeus ja nostokorkeus ovat kaksi muuta keskeistä kriteeriä uppopumppua valitessa. Virtausnopeus tarkoittaa veden määrää, jonka pumppu pystyy siirtämään tietyssä ajassa. Se ilmaistaan yleensä litroina tunnissa (l/h). Jos tarvitset pumppua suurempien vesimassojen, kuten sadevesisäiliön tai uima-altaan, tyhjentämiseen, korkea virtausnopeus on ratkaiseva.

Nostokorkeus puolestaan määrittää, kuinka korkealle pumppu pystyy nostamaan veden. Tämä on erityisen tärkeää, jos esimerkiksi sadevesipumppu on tarkoitus sijoittaa syvälle kaivoon tai muuhun alavaan maastoon. Nostokorkeus ja virtausnopeus voivat vaihdella merkittävästi pumppumalleittain, joten näiden arvojen ymmärtäminen ja vertailu on tärkeää.

Vesipumppu, pihan kastelua

Erilaiset uppopumpputyypit

Vesipumput: Yleiskäyttöön

Vesipumput ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat erilaisiin kodin tarpeisiin. Yleiskäyttöiset vesipumput voivat auttaa esimerkiksi kellarin tulvaveden poistamisessa tai sadeveden siirtämisessä säiliöstä toiseen. Näitä pieteetillä suunniteltuja laitteita löytyy eri tehoilla ja kapasiteeteilla, joten jokaiselle käyttötarpeelle löytyy varmasti sopiva malli.

Imemässä vesipumppu on erityisen hyödyllinen silloin, kun tarvitsee poistaa vesi nopeasti ja tehokkaasti. Tällaiset pumput voivat toimia sekä syvässä vedessä että pinnallisissa lätäköissä, mikä tekee niistä hyvin monipuolisia.

 • Peruskäyttöön: sadeveden siirrot, altaat ja suihkulähteet
 • Nopea ja tehokas: imevä vesipumppu
 • Monikäyttöiset: sadevesipumput

Kaivopumput – Syvien kaivojen tyhjennys

Kaivopumput ovat suunniteltu syvien kaivojen ja muiden syvissä kohdissa sijaitsevien vesilähteiden tyhjentämiseen. Nämä pumput ovat erittäin tehokkaita, ja niiden nostokorkeus on huomattavasti suurempi kuin tavallisten vesipumppujen. Tämä tekee niistä erinomaisia valintoja kaivojen ja syvien säiliöiden tyhjentämiseen tai veden nostamiseen korkeista paikoista.

Kaivopumppu pystyy usein käsittelemään myös hieman epäpuhtaampaa vettä, mikä on tarpeellista, jos kyseessä on esimerkiksi sateenkeräyssäiliö.

Puutarhapumput – Puutarhan kasteluun

Puutarhapumput ovat erityisesti suunniteltuja helpottamaan puutarhan kastelutyötä. Nämä pumput voivat ottaa veden suoraan esimerkiksi sadevesisäiliöstä ja siirtää sen puutarhaan. Kastelupumppu on erinomainen valinta silloin, kun halutaan säästää vesijohtovettä ja käyttää kerättyä sade- tai jokivettä puutarhassa.

Puutarha vesipumppu voi myös olla varustettu eri suuttimilla ja letkuliitännöillä, mikä tekee siitä monipuolisen työkalun erilaisten kastelutarpeiden täyttämiseen.

 • Helppo liitäntä kastelujärjestelmään: kastelupumppu
 • Vesitehokkuuden maksimointi: sadevesipumput
 • Monikäyttöisyys: puutarha vesipumppu

Uppopumpun asentaminen ja huolto

Asennusvaiheet ja tarvittavat työkalut

Uppopumpun asennus on tärkeä vaihe laitteen käyttöönotossa. Ensin on tarkastettava, että kaikki tarvittavat työkalut ja tarvikkeet ovat saatavilla. Yleensä tarvitaan perustyökaluja, kuten ruuvimeisseli, pihdit ja vesiletku.

Asennus alkaa pumpun sijoittamisella haluttuun paikkaan, olipa se sitten sadevesisäiliö, kaivo tai kellari. Seuraavaksi varmistetaan, että imu- ja poistoputket ovat oikeassa asennossa ja tiiviisti kiinni pumpussa. Asennusohjeiden noudattaminen on vikojen ja ongelmatilanteiden välttämiseksi tärkeää.

Säännöllinen huolto ja puhdistus

Säännöllinen huolto ja puhdistus ovat avainasemassa uppopumpun pitkäaikaisessa toiminnassa. Uppopumpun tulee olla puhdas roskista ja sedimentistä, joka voi kertyä pumppuun käytön aikana. Tämä voidaan tehdä avaamalla pumppukotelo ja poistamalla kaikki ylimääräiset roskat ja lika.

On myös suositeltavaa tarkistaa letkut ja liitokset säännöllisesti vuotojen ja kulumien varalta. Tarkista myös pumpun moottorin kunto ja käyttöikää pidentävät voiteluaineet, joita voidaan lisätä tarvittaessa.

 • Avainasemassa: säännöllinen tarkistus ja puhdistus
 • Tarkista letkut ja liitokset
 • Käytä voiteluaineita tarpeen mukaan

Uppopumpun hankintavinkit

Budjetti ja hintavertailu

Budjetin laatiminen uppopumpun hankintaa varten on hyvä lähtökohta. Uppopumppujen hinnat voivat vaihdella suuresti riippuen valmistajasta, tehosta ja lisäominaisuuksista. Hintavertailu on suositeltavaa, jotta saa parhaan mahdollisen vastineen rahalleen.

Erilaiset nettikaupat ja kivijalkamyymälät tarjoavat usein erilaisia hintoja ja kampanjoita, joten niiden vertailu kannattaa. On myös hyvä tarkastella, mitä hintaan sisältyy – esimerkiksi sisältyykö pakkaukseen kaikki tarvittavat lisävarusteet, kuten letkut ja liittimet.

Käyttäjäarviot ja suositukset

Käyttäjäarviot ja suositukset ovat arvokasta tietoa uppopumppua hankittaessa. Ne tarjoavat konkreettista tietoa siitä, miten tuotteet toimivat käytännössä ja kuinka luotettavia ne ovat. On suositeltavaa tutustua eri käyttäjien kokemuksiin ja arvosteluihin ennen ostopäätöksen tekemistä. Voit etsiä arvioita esimerkiksi verkkokaupoista, sosiaalisesta mediasta tai erikoistuneilta foorumeilta.